Home » Wat zijn SVG's?

Wat zijn SVG's?

Misschien is de term SVG voor U een onbekende term. Toch is het een afkorting die we alsmaar vaker horen.

De afkorting SVG staat voor: Scalable Vector Graphics.

Zegt het je nog steeds niets? Niet erg. Het wordt je hieronder nog wel duidelijker.

 

Heb je al ooit eens een afbeelding vergroot? 

Van zodra je een afbeelding vergroot zie je duidelijk pixels, of beter gezegd punten. Of dit nu een .jpg bestand is, of een .gif bestand. Dat maakt niet uit. Het beeld als het ware wordt korrelig.

 

Bij SVG afbeeldingen is dat anders. De plaatjes worden niet als puntjes in een geheugen opgeslagen, maar zijn de lijnen van de tekening belangrijker. Dus als zo'n beeld  vergroot wordt, dan liggen de punten verder uit elkaar. Dit maakt voor de opbouw van een afbeelding niet veel uit want tussen die punten wordt een nieuwe lijn getrokken. Hierdoor wordt het vlak terug met de juiste kleur opgevuld waardoor je een nieuw scherp beeld krijgt.

 

Vector grafische afbeeldingen zijn geschikt voor niet teveel gedetailleerde tekeningen zoals logo's en grafische ontwerpen zoals sjablonen. Dit kan gemaakt worden in de programma's gelijk Flash, Illustrator, maar ook Procreate (Ipad) en Inkscape (gratis programma). Maar kan je ook evengoed online kopen.

 

Wat kunt u ermee?

SVG's zijn te gebruiken als logo of andere grafische bewerkingen. Of U ze ook importeren binnen de software programma's van vb. snijplotters gelijk Cricut Maker, Silhouette en Brother Scan 'N Cut.

 

U kunt als het ware de achtergrond van jouw SVG verwijderen om het ontwerp te gebruiken voor jouw DIY project. Afhankelijk van jouw project kan je de SVG omzetten naar een print en snijbestand, of louter een snijbestand om deze nadien uit een bepaald basismateriaal te snijden zoals vb.  vinyl, hout, mylar folie. Dit om uw afbeelding te transferen naar jouw desgewenste ondergrond en creatie te realiseren.

.

Be kind and humble muurcirkel
Muurcirkel