Maatwerk en op bestelling binnen 1 à 2 weken geleverd

Home » Hoe pas je minimalisme toe?

Hoe pas je minimalisme toe?


Minimalisme kan je op alles in je leven toepassen:

- je werk

- je privéleven

- je talloze functies (als mama, tante, zus van, dochter van, vriendin van, collega van, ...)

 

Hoe kom je in aanraking met minimalisme?

Meestal begin je aan minimalisme te denken van zodra je woon-werktijd in gedrang komt. In tijden van corona is dat niet anders. De taken die misschien eerder bij leerkrachten vielen, valt plots op jezelf terug. Misschien heb je het gevoel dat alles op jou valt.

En weet je niet meer waar je eerst aan moet beginnen? Dat klinkt zeer begrijpelijk.

 

Kan iedereen ermee van start?

Ja. Het is kwestie afstand nemen van bepaalde spullen en dat maakt het in het begin moeilijk. Zeker spullen waar je een bepaalde waarde aan hecht, of een gevoel met zich meebrengt.

 

Moet je alles kunnen loslaten als je wilt minimaliseren?

Nee. Spullen met een bepaalde waarde, of een bepaald gevoel hou je best bij.

Maar kan je evengoed ook een foto van nemen om zo plaats te minderen in je kast. 

 

Waar begin je het beste mee?

Kleren of papierwerk zijn het makkelijkst om mee te beginnen.

Iedereen kijkt jaarlijks zijn kleerkast wel na. Wat is versleten en wat niet.  Zijn er spullen bij die je niet meer passen? Of vind je ze niet meer mooi?

 

Tip: Gooi of geef ze een tweede leven wanneer het aankomt op kleren die je niet meer passen. Heel veel mensen houden kleren bij in de hoop er in te passen van zodra ze enkele kilootjes kwijt zijn. Vaak is dat niet zo simpel om de kilo's te doen verdwijnen en zo blijken de kleren maanden, tot jaren in een kast te hangen zonder uit de kast te komen. Zeer spijtige zaak.

Daarbij moet je zo denken: je bent eindelijk de kilo's kwijt. Een nieuwe garderobe is het minst wat je jezelf kunt aanmeten als je dat nodig acht.

 

Papierwerk is evenzeer het makkelijkst om mee te beginnen. In de tijden van digitaal tijdperk kan je overal wel één of andere clouddrive gratis krijgen om bestanden te bewaren. Of bepaalde instanties houden ze voor jezelf bij. 

 

TipHeb je toch een paar papieren exemplaren die je dolgraag wilt bijhouden, steek ze dan in een kaft met een mooie label zodat je ze makkelijk kunt terugvinden. Of maak jezelf het makkelijk en leg een plastiek kaftje aan met papieren waarmee je iets moet doen. Maak jezelf een to do kaftje en verwerk ze één voor één als je tijd gevonden hebt.

 

Daarna ga je alles achterna waar je wilt besparen zodat je meer tijd hebt voor hetgeen jij je mee bezig wilt houden. 

 

Vb. Stel je  wilt dolgraag meer tijd voor je gezin en je vrienden, maar je steekt enorm veel tijd in je huishouden. Dan weet je dat daarmee moet beginnen.  Stel jezelf de vraag, waar verlies ik veel tijd mee. Misschien heb je veel decoratie op je kast staan, waar je even mee zoet zijn om deze af te stoffen.  Of steken je kasten vol met bekertjes die je kinderen ontgroeit zijn. 

 

 

Welke vragen zijn belangrijk jezelf te stellen?

1. Heb ik dit echt nodig? 

 

2. Waar verlies ik het meeste tijd aan?

 

3. Wat is voor mij belangrijk? Waar hecht ik waarde aan?

 

Tip: Wat zou jij antwoorden als de volgende  clichévraag gesteld wordt:

Je huis brandt en je mag 10 dingen uit het huis meenemen. Wat neem jij mee?